MENI
15.10.2009

PREZENTACIJA "IZVJEŠTAJA O NAPRETKU ZA 2009." U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BiH



Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH prezentirao je članovima Zajedničkog kolegija oba doma i članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH „Izvještaj o napretku za 2009.g.“ koji Evropska komisija izrađuje svake godine za zemlje, kandidate za članstvo u Evropskoj uniji.

Kourkoulas je rekao da Izvještaj EK nije pozitivan i da BiH treba ubrzati ključne reforme, u kojima veoma važnu ulogu igra i Parlamentarna skupština BiH. „Institucije trebaju funkcionirati efikasno kako bi Evropska komisija mogla preporučiti kandidatski status za BiH, a u oblasti reforme Ustava je neophodno državne institucije učiniti efikasnim i funkcionalnim“, naglasio je on.
Šef Delegacije Evropske komisije je istakao kako je politička klima u BiH pogoršana u posljednje vrijeme i da su nedostatak konsenzusa i uvredljiva retorika negativno uticale na funkcioniranje institucija. Ocijenio je da je "Butmirski proces" važan, jer stvara uslove za Ustavne promjene i tranziciju OHR-a.
Istakao je kako je u oblasti slobode, pravde i sigurnosti, koja je bitna za proces vizne liberalizacije postignut napredak, ali da ostali uslovi iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima nisu ispunjeni. 
„Izvjesni napredak je ostvaren u oblasti carina, poreza, obrazovanja i transporta, ali država mora pojačati napore kako bi se popravilo stanje u oblastima slobode kretanje roba, ljudi i usluga, zapošljavanja, socijalne politike i zaštite životne sredine“, rekao je Kourkoulas. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću